Skip to main content

juli 28, 2023

Circuit de Spa-Francorchamps


Wanneer werd het circuit gebouwd?

Het oorspronkelijke, driehoekvormige circuit werd gebouwd in 1921, met ontwerpers Jules de Thier en Henri Langlois van Ophem die openbare wegen tussen de steden Francorchamps, Malmedy en Stavelot gebruikten om een ​​verbazingwekkend 14,9 km lang circuit te creëren dat de bossen en glooiende heuvels van de prachtige Ardennenregio omvatte. Het circuit werd herontwikkeld in 1979 en hoewel het nieuwe circuit slechts de helft van de oorspronkelijke lengte is, is het nog steeds de langste op de huidige kalender met 7,004 km.

Wanneer was de eerste Grand Prix?

Het iconische circuit van België was een van de zeven die deel uitmaakte van het eerste Formule 1-kampioenschap in 1950, nadat het al zo lang geleden als 1924 een niet-kampioenschaps Grand Prix had gehost. Die race werd gewonnen door de legendarische Juan Manuel Fangio, die een Alfa Romeo-een-twee leidde voor teamgenoot Nino Farina.

Hoe is het circuit?

Spa behoort tot de favoriete circuits van Formule 1-coureurs, met een mix van lange rechte stukken en uitdagende snelle bochten die hen in staat stellen hun auto’s tot het uiterste te pushen – als het tenminste droog is. De omvang van het circuit en de aard van het Belgische weer betekenen dat het soms regent op een deel van het circuit en droog op een ander deel, waardoor de grip van de ene bocht naar de andere kan variëren. Let op de spannende Eau Rouge, misschien wel de meest beroemde reeks bochten ter wereld, terwijl de coureurs linksaf slaan, rechtsaf en vervolgens de heuvel op door Raidillon.

Waarom gaan?

Wat is er niet van te houden aan een van de klassieke circuits van Europa? Alleen de echt grote coureurs overwinnen Spa, met Ayrton Senna en Michael Schumacher als degenen die dit magische circuit hebben beheerst. Voeg daar de prachtige omgeving van het Ardense bos aan toe en het is geen verrassing dat het een favoriet is bij fans, met een recordaantal van 265.000 toeschouwers die de Spa-showdown van 2017 bijwoonden.

Waar is de beste plek om te kijken?

De verhoogde tribune bij Eau Rouge geeft je het beste uitzicht op de iconische bocht, terwijl je ook een panoramisch uitzicht hebt van La Source tot en met Raidillon. Maar als je wat van de beste sfeer naast de baan wilt meemaken, dan is de tribune bij de Pouhon-bocht iets voor jou.

image 37 22e3b6f5

Land

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F02%2Fimage 60

Schrijf je in en mis nooit iets


Circuit details

 • Eerste GP

  1950
 • Circuit km

  7.004km
 • Rondes

  44
 • Race afstand

  308.052km
 • Lap Record

  1:46.286
 • Lap Record Houder

  Valtteri Bottas (2018)
 • DRS Zone’s

  2

?wi=383303&ws=

Resultaat GP 2023

2

1

3