Skip to main content

F1 Grand-Prix van Qatar Super Max voor de derde maal Wereldkampioen Formule 1 2023
F1 Grand-Prix van Qatar – Verstappen domineert tijdens de F1 Grand-Prix van Qatar

Dominante Vertoning van Verstappen F1 Grand-Prix van Qatar

Red Bull-coureur Max Verstappen zette zijn titelvieringen voort met een dominante prestatie tijdens de Grand Prix van Qatar op zondag, waarbij hij de McLarens van Oscar Piastri en Lando Norris naar de finish leidde na een botsing in de eerste ronde tussen Mercedes-duo Lewis Hamilton en George Russell.

F1 Grand-prix van Qatar Max Verstappen Ontvangt de Overwinnings troffee Qatar 2023

Hamilton en Russell gingen wiel aan wiel kort na het doven van de lichten op het Lusail International Circuit, met de zevenvoudig wereldkampioen die probeerde buitenom te gaan bij zijn teamgenoot in bocht 1, wat leidde tot een dramatisch contact tussen het duo.

Met Hamilton ter plekke uit de race, en Russell gedwongen om naar de pits te gaan voor een nieuwe voorvleugel aan het einde van de openingsronde, waren twee van Verstappens belangrijkste rivalen al uitgeschakeld en de nu drievoudig wereldkampioen keek nooit terug, op weg naar zijn 14e overwinning van 2023.

F1 Grand-Prix van Qatar Podium Qatar 2023

McLaren – F1 Grand-Prix van Qatar

McLaren bevestigde een indrukwekkende vertoning in de Sprint-race, aangezien Piastri en Norris respectievelijk als tweede en derde eindigden voor een andere dubbele podiumfinish, klimmend van hun P6 en P10 gridplaatsen na het verliezen van rondetijden door overtredingen van de baangrenzen in de kwalificatie.

Russell zette een fijne herstelrit neer om als vierde te eindigen bij de geblokte vlag, en versloeg Ferrari’s Charles Leclerc en Aston Martin’s Fernando Alonso, die werd gehinderd door een uitstapje buiten de baan en een oververhitte stoel.

Esteban Ocon kwam als zevende over de streep voor Alpine, terwijl Alfa Romeo hun eerste dubbele puntenfinish van het seizoen noteerde, aangezien Valtteri Bottas en Zhou Guanyu P8 en P9 innamen, voor de andere Red Bull van Sergio Perez.

F1 Grand-Prix van Qatar Max en Jos VerstappenF1 Grand-Prix van Qatar

Perez behaalde de punten ondanks dat hij vanuit de pitstraat startte dankzij grote autoveranderingen na zijn ongeluk in de Sprint-race, en een actievolle avond waarin hij drie straffen opliep voor het overschrijden van de baangrenzen.

Lance Stroll (Aston Martin) had de lijn gepasseerd in de puntenposities maar viel terug naar de 11e plaats na de geblokte vlag vanwege zijn eigen overtreding van de baangrenzen, met Pierre Gasly (Alpine) en Alex Albon (Williams) ook bestraft op P12 en P13.

Haas-coureurs Kevin Magnussen en Nico Hulkenberg en het AlphaTauri-duo Yuki Tsunoda en Liam Lawson waren de laatste coureurs die de finish haalden in een race waarin het hele veld minstens drie pitstops voltooide vanwege bandengerelateerde veiligheidsmaatregelen.

Hamilton keek toe vanaf de zijlijn na zijn clash met Russell, terwijl Logan Sargeant zich terugtrok in de andere Williams tijdens de slotfase nadat hij had gemeld dat hij zich onwel voelde achter het stuur te midden van de intense hitte.

Voordat de race zelfs maar begonnen was, werd Carlos Sainz uitgesloten van deelname vanwege een brandstofprobleem dat zich ontwikkelde op zijn auto en dat niet op tijd kon worden opgelost, waardoor Leclerc de enige Ferrari-coureur in actie was.

F1 Grand-Prix van Qatar Hamilton bocht 1 Qatar 2023

Hoe het Gebeurde – F1 Grand-Prix van Qatar

Na de op zichzelf staande Sprint-actie op zaterdag, waarbij Verstappen werd bevestigd als wereldkampioen voor het derde opeenvolgende seizoen, richtte de aandacht zich op het hoofdevenement van 57 ronden, de Grand Prix van Qatar, met de Nederlander die op pole startte van Mercedes-paar Russell en Hamilton.

Na een probleem dat door Pirelli was opgemerkt tijdens de vrije training op vrijdag, werden voor de race een reeks bandveiligheidsmaatregelen geïmplementeerd, met als hoogtepunt een verplichte limiet van 18 ronden per set, met elke coureur die dit overschreed zou worden gemeld bij de stewards.

Ondertussen zag een wijziging in de grid Perez verhuizen van zijn P13-startpositie naar de pitstraat, vanwege Red Bull die verschillende power unit-componenten veranderde en aanzienlijke reparaties uitvoerde – inclusief de voorbereiding van een nieuw chassis – na de crash van de Red Bull-man in de Sprint.

F1 Grand-Prix van Qatar Max Verstappen bij uitkomst bocht 2 Qatar 2023

Meer drama kwam iets minder dan een uur voor de lichten uitgingen toen Ferrari bevestigde dat Sainz niet zou deelnemen aan de race vanwege een brandstofprobleem dat zich op zijn auto ontwikkelde, wat betekende dat de Scuderia alleen vertegenwoordigd zou worden door Leclerc.

Toen de racestart naderde en de bandendekens eraf kwamen, werd onthuld dat de meerderheid van het veld zou starten op medium banden, met Hamilton, Bottas, Lawson en Magnussen die agressiever gingen op softs, en pitstraatstarter Perez die van plan was lang te gaan op hards.

Verstappen maakte een schone start toen de race begon om zijn leiding te verdedigen op de run naar bocht 1, waar het onheil onmiddellijk toesloeg voor Mercedes toen Hamilton – die een beweging naar buiten probeerde – wielen raakte met Russell, die tussen zijn teamgenoot en de pole-sitting Red Bull in kwam te zitten.

Met Hamilton direct uit de race, en Russell gedwongen om te pitten voor een nieuwe voorvleugel aan het einde van de openingsronde, waren twee van Verstappen’s belangrijkste rivalen al vroeg uitgeschakeld. De nu drievoudig wereldkampioen keek niet meer om en stormde naar zijn 14e overwinning van 2023.

McLaren bevestigde een indrukwekkende Sprint race vertoning, waarbij Piastri en Norris respectievelijk als tweede en derde eindigden, en opklommen van hun P6 en P10 gridplaatsen na het verliezen van rondetijden door het overschrijden van baangrenzen in de kwalificatie.

Russell Mercedes – F1 Grand-Prix van Qatar

zette een fijne herstelrit neer om als vierde te eindigen bij de geblokte vlag, en versloeg Ferrari’s Charles Leclerc en Aston Martin’s Fernando Alonso, die werd gehinderd door een uitstapje buiten de baan en een oververhitte stoel.

Esteban Ocon eindigde als zevende voor Alpine, terwijl Alfa Romeo hun eerste dubbele puntenfinish van het seizoen noteerde met Valtteri Bottas en Zhou Guanyu op P8 en P9, voor de andere Red Bull van Sergio Perez.

Perez scoorde punten ondanks een start vanuit de pitstraat dankzij grote aanpassingen aan de auto na zijn ongeluk in de Sprint race, en een actievolle avond waarin hij drie straffen opliep voor het overschrijden van de baangrenzen.