Skip to main content

Hamilton en LeClerc gediskwalificeerd na Super F1 Grand-Prix van USA na Technische Overtreding
Plank Slijtage – Hamilton en LeClerc

Hamilton en Leclerc Zijn beide gediskwalificeerd van de Grand Prix van de Verenigde Staten. Na de race in Austin werden hun auto’s geïnspecteerd en werden onregelmatigheden opgemerkt door het technische team van de FIA na een inspectie op plank slijtage.

Het rapport van de afgevaardigde vermeldde dat: “De skids gelegen in het gebied -825 ≥ XR ≥ – 1025 niet voldoen aan Artikel 3.5.9 e) van de Technische Reglementen van de Formule 1 2023.”

Als zodanig werden beiden onmiddellijk doorverwezen naar de stewards.

Verloop van de race – Hamilton en LeClerc

Hamilton was schitterend als tweede geëindigd en zat de triomferende Max Verstappen tot aan de finish op de hielen. Hij gebruikte een nieuwe vloer bij dit evenement, Mercedes bracht hun laatste grote upgrade-pakket van het jaar naar Austin.

Leclerc passeerde de finish als zesde, een fractie van een seconde voor de tweede Mercedes van George Russell, nadat hij in de latere stadia was teruggevallen met de minder favoriete één-stop strategie.

Hamilton en LeClerc F1 Grand-Prix van USA Austin (2)

Beroep

Zowel Mercedes als Ferrari kunnen besluiten om beroep aan te tekenen tegen de beslissing. Beide teams stuurden een vertegenwoordiger om met de stewards te praten en stelden dat “de hoge slijtage aan de skid pads waarschijnlijk het gevolg was van de unieke combinatie van het hobbelige circuit en het Sprint race schema dat de tijd om de auto op te zetten en te controleren voor de race minimaliseerde.”

De stewards merkten echter op dat “het aan de deelnemer is om ervoor te zorgen dat de auto te allen tijde tijdens een evenement voldoet aan de reglementen. In dit specifieke geval lag de achterste skid, zoals gedefinieerd in het rapport van de technisch afgevaardigde, buiten de in Artikel 3.5.9 e) van de Technische Reglementen van de FIA Formule 1 vastgestelde drempels, waarbij rekening wordt gehouden met slijtage.”

Punten Stand

De diskwalificatie verplaatst Norris naar de tweede plaats en bevordert Carlos Sainz naar de podiumplaatsen. Sergio Perez schuift op naar de vierde plaats en vergroot zijn voorsprong op Hamilton in de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap voor coureurs.

Russell stijgt van de zevende naar de vijfde plaats, Pierre Gasly naar de zesde en Lance Stroll naar de zevende plaats. Yuki Tsunoda eindigde als achtste, waarbij de Japanse coureur ook het bonuspunt pakte voor de snelste ronde op een goede dag voor AlphaTauri.

Dit betekent ook dat Williams met beide auto’s punten scoort, Alex Albon erft de negende plaats en Logan Sargeant behaalt zijn eerste F1 punt met P10 op eigen bodem.

Hamilton en LeClerc F1 Grand-Prix van USA Austin Points