Skip to main content

Norris prijst Mclaren na Super 4e podium op rij
Vooruitgang McLaren – Norris prijst McLaren

Norris prijst Mclaren – en zegt dat McLaren vooruitgang boekt, maar niet genoeg had om de Grand Prix van de Verenigde Staten van dit weekend te winnen, nadat de Brit als derde eindigde. Hij werd later gepromoveerd naar P2 na een diskwalificatie voor Lewis Hamilton, ondanks dat hij het grootste deel van de middag de leiding in de race had.

Norris had een geweldige start vanaf de tweede plek en kwam voor polesitter Charles Leclerc om de leiding te nemen in de openingsronde. Hij leidde het grootste deel van de eerste helft van de race voordat uiteindelijke racewinnaar Max Verstappen hem eenvoudig passeerde.

Norris prijst McLaren Max Verstappen wint F1 Grand-Prix van USA Austin Lando Noris

Beetje bij beetje – Norris prijst McLaren

De McLaren-coureur leek dichtbij de drievoudige wereldkampioen te blijven, maar verloor terrein naarmate de race vorderde, voordat Lewis Hamilton op verse medium banden voorbij schoot naar de tweede plaats.

Norris wist de derde plaats vast te houden – zijn vierde podium op rij – maar werd later gepromoveerd naar de tweede plaats na Hamiltons diskwalificatie vanwege een technische inbreuk. Reflecterend op zijn prestatie in Austin zei Norris: “[Ik was] aan het leiden van de race, ik kon het redelijk controleren, maar vandaag gewoon niet genoeg.

“Maar ik ben blij, het was van mijn kant een goede race. We kenden onze problemen; we wisten wat vandaag moeilijk zou zijn en het was vooral de degradatie.

Norris prijst McLaren F1 Grand-Prix van USA Austin Pitstop McLaren

Race Verloop – Norris prijs McLaren

Norris pakt de leiding van Leclerc in bocht 1 bij de start in Austin “Maar het tempo in de eerste 10 ronden van elke stint, het begin was sterk. Ik kon gewoon niet lang genoeg volhouden. We komen er wel, elke week progressie, maar er zijn nog wat stappen nodig.”

Norris verdedigde zich fel om Hamilton achter zich te houden toen ze laat in de race wiel aan wiel gingen. Gevraagd naar het duel met zijn landgenoot zei Norris: “Ik moest het toch proberen, toch? Maar ik kon het gewoon niet.

Banden Banden Banden – Norris prijst McLaren

“Ik had aan het eind niet genoeg banden over. Je zag hoe snel hij aan het eind wegreed. Ik moest ook aan mijn eigen race denken. Ik deed wat ik kon. Ik moest pushen en op de banden letten, en het was vandaag te moeilijk.

“Misschien als het een koelere baan was, zou het ons iets beter hebben gepast, maar dat was het niet. Maar ik ben nog steeds blij, het team heeft uitstekend werk geleverd. Hier op het podium eindigen was beter dan we verwachtten voor het weekend, dus erg blij.”

Norris prijst McLaren F1 Grand-Prix van USA Austin Podium
Norris prijst Mclaren na Super 4e podium op rij 14

Piastri – Norris prijst McLaren

Ocon en Piastri raken elkaar in ronde 1 Zijn teamgenoot, Oscar Piastri, had een bewogen maar korte race in Austin. Hij startte als tiende maar klom op naar de zesde plaats in de eerste ronde. Echter, onderweg naar voren botste hij met de Alpine van Esteban Ocon in bocht 1.

Ocon moest een paar ronden later opgeven met fatale schade door het incident, terwijl McLaren Piastri niet lang daarna naar binnen riep om zijn door de radiator beschadigde MCL60 in de garage te parkeren. Echter, nadat hij uit de cockpit was gestapt, kon de Australiër niet bevestigen wat het probleem veroorzaakte.

Wat gebeurde er… – Norris prijst McLaren

“[Ik] ging aan de buitenkant,” zei Piastri toen hij uitlegde wat er bij de start gebeurde. “Ik weet niet of [Ocon] een momentje had op de hobbel of zo, gewoon een beetje contact bij het uitkomen en ik denk dat het een van de radiatoren heeft gebroken of misschien was het een geïsoleerd probleem, ik weet het niet zeker, maar er brak iets aan de rechterkant van de auto.”

Na twee opeenvolgende podiumplaatsen – in Japan en Qatar – en een Sprint-overwinning in Lusail, had Piastri een moeilijk weekend, aangezien hij tijdens de Sprint en de race geen punten wist te scoren.

Oscar Piastri uit Australië en McLaren moet de race vroegtijdig verlaten. Tijdens de race moest Piastri vroeg opgeven nadat er iets brak aan de rechterkant van zijn MCL60. Terugkijkend op het weekend als geheel zei hij: “Zeker niet een van mijn beste weekenden. Ik denk dat [de Sprint] duidelijk niet erg sterk was. Ik denk dat vandaag er een stuk beter uitzag, maar er zijn nog steeds wat dingen om aan te werken en te verbeteren.

“Ik denk dat ik gedurende het weekend verbeterde; hier is het zo lastig om alles goed te krijgen. Dus een leerzaam weekend, maar dit soort weekenden zijn erg belangrijk in mijn eerste seizoen. Dus ik probeer zeker te leren wat ik kan.”