Skip to main content

Paris Police 1905
In 1905 werd de stad Parijs geteisterd door een politieke crisis die leidde tot een conflict tussen de Franse regering en de gemeente Parijs. Dit conflict had grote gevolgen voor de stad en de inwoners, en is bekend geworden als de Paris Police 1905.

Het conflict begon toen de Franse regering besloot om de politie in Parijs onder controle te brengen van de centrale regering. Dit besluit werd genomen na een reeks schandalen en corruptieschandalen binnen de politie van Parijs. De gemeenteraad van Parijs verzette zich echter tegen deze maatregel en weigerde om de politie over te dragen aan de centrale regering.

De situatie escaleerde snel en er ontstonden hevige straatgevechten tussen de politie van Parijs en de Franse regeringstroepen. De inwoners van Parijs waren verdeeld in hun steun voor de gemeenteraad en de centrale regering, en de straten van de stad werden het toneel van geweld en chaos.

De crisis werd uiteindelijk opgelost na enkele maanden van strijd. De Franse regering stemde ermee in om de politie onder controle te houden van de gemeente Parijs, maar de gemeenteraad werd gedwongen om te accepteren dat de centrale regering een toezichthoudende rol zou hebben.

De Paris Police 1905 had grote gevolgen voor de stad Parijs en de inwoners ervan. Het conflict ondermijnde het vertrouwen van de bevolking in de politie en de centrale regering, en leidde tot een toename van politieke radicalisme en sociale onrust.

Vandaag de dag is de Paris Police 1905 nog steeds relevant, omdat het een belangrijke gebeurtenis is in de geschiedenis van de Franse politiek en de relatie tussen de centrale regering en lokale autoriteiten. Het heeft ook geleid tot de ontwikkeling van nieuwe mechanismen voor de controle en het beheer van de politie in Frankrijk.

In Nederland is de Paris Police 1905 vooral bekend bij geschiedenisliefhebbers en wordt het soms besproken in geschiedenislessen. Canaaldigitaal, een televisieaanbieder in Nederland, heeft in het verleden documentaires en programma’s uitgezonden die gewijd waren aan de gebeurtenissen in Parijs in 1905 en de impact die ze hebben gehad op de Franse politiek en samenleving.

Hoewel de Paris Police 1905 zich meer dan een eeuw geleden afspeelde, blijft het een belangrijk moment in de geschiedenis van Frankrijk en Europa. Het conflict toont de complexe relatie tussen lokale en centrale autoriteiten, en de invloed die politieke crises kunnen hebben op de stabiliteit van een samenleving.

Deze tweede serie van “Paris Police 1905”, geschreven door Fabien Nury, richt zich op de zedenbrigade en reconstrueert op een ijzingwekkende en nauwkeurige manier de periode van de Belle Époque.

De serie speelt zich af in Parijs in 1904 en volgt een politie-inspecteur die de waarheid wil achterhalen achter de dood van een baby en een anonieme jongeman. Het verhaal onthult de corruptie binnen de politie, de jacht op homoseksuelen en prostituees, en de dreiging van de dodelijke ziekte syfilis.

De serie is zowel een historisch drama als een thriller en fantastisch verhaal en biedt een donker en soms ongemakkelijk beeld van het leven in Parijs tijdens de Belle Époque. Het behoudt de historische nauwkeurigheid en het glauwe karakter van die periode.

Het artikel benadrukt ook het werk van Fabien Nury, de schrijver van de serie, die bekend staat om zijn koude en klinische kijk op historische gebeurtenissen. De serie is beschikbaar op Canal+ en MyCanal. Het artikel informeert ook dat de aandeelhouder van Canal+, Vincent Bolloré, Nury heeft gevraagd om de scheiding van Kerk en Staat, die in hetzelfde jaar als de serie in 1905 werd ingevoerd, niet te noemen in de serie. Het eerste seizoen is al beschikbaar op MyCanal en de rest van de serie is vanaf 19 december te zien op Canal+.