Skip to main content

september 22, 2023

Suzuka International Racing Course


Wanneer werd het circuit gebouwd?

In 1962. Soichiro Honda, wiens automerk je misschien kent, was een man met grote ambities. Op zoek om van Honda een automobielmacht te maken, besloot hij dat zijn bedrijf zijn eigen testbaan moest hebben. De Nederlander John Hugenholtz kreeg de opdracht en ontwierp het inmiddels iconische Suzuka-circuit met de ‘crossover’, hoewel de oorspronkelijke tekeningen lieten zien dat het circuit drie keer over en onder zichzelf zou gaan, wat cool zou zijn geweest!

Wanneer was de eerste Grand Prix?

Ondanks dat de meeste mensen het erover eens zijn dat Suzuka een waardige opvolger is van gesneden brood in de categorie ‘Beste ding’, was het Japanse circuit een relatieve nieuwkomer op de F1-kalender en maakte het zijn eerste verschijning in 1987. Nigel Mansell zou dat weekend goed herinneren, nadat hij een crash had in de kwalificatie die hem uitschakelde voor de race, waardoor hij het kampioenschap van dat jaar aan zijn bittere rivaal Nelson Piquet schonk.

Hoe is het circuit?

Laat ons een racende chauffeur zien die niet van Suzuka houdt, en wij laten je een leugenaar zien. Het hoge snelheidscircuit blijft een van de ultieme uitdagingen om te rijden, met de kronkelende ‘S’-bochten, de twee toewijding-beloning gevende Degners en de zenuwslopende rit van 130R als hoogtepunten in een reeks hoogtepunten op wat een van de baanbrekende circuits in F1 is. En hey, het heeft een crossover, wat altijd cool is, toch?

Waarom gaan?

Een circuit dat een oneerlijk deel heeft gezien van legendarische F1-momenten (niet in het minst tussen de heren Prost en Senna), een unieke set fans met een onbeschaamde toewijding aan het spelen van Formule 1-verkleedpartij, een reuzenrad en lekker eten. Okay, voor de meesten van ons is het een lange reis om daar te komen, maar een betere vraag is toch: ‘Waarom niet gaan?’

Waar is de beste plek om te kijken?

Kies maar. Tribunes D en E kijken uit op de ‘S’-bochten, waardoor je een geweldige kans hebt om downforce en toewijding in perfecte harmonie te zien werken terwijl de coureurs de kronkelige bochten onderhandelen. Elders plaatst de linkervleugel van tribune G je aan de binnenkant van 130R, wat een beetje een traktatie zou moeten zijn, terwijl als je wilt inhalen, tribune I je een uitzicht op de incident-attracting Hairpin geeft.

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F02%2Fimage 41

Land

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F02%2Fimage 64

Schrijf je in en mis nooit iets


Circuit details

 • Eerste GP

  1987
 • Circuit km

  5.807km
 • Rondes

  53
 • Race afstand

  307.471km
 • Lap Record

  1:30.983
 • Lap Record Houder

  Lewis Hamilton (2019)
 • DRS Zone’s

  1

?wi=383303&ws=

Resultaat GP 2023

2

1

3