Skip to main content

Wat is Streamen

Wat is Streamen – Streaming is een manier om video’s of muziek te bekijken of beluisteren zonder dat je deze eerst moet downloaden. In plaats daarvan wordt de inhoud rechtstreeks naar je apparaat gestuurd via internet.

Er zijn verschillende streamingdiensten beschikbaar, waaronder Netflix, Spotify en YouTube. Deze diensten bieden een abonnement aan waarmee je toegang krijgt tot een grote bibliotheek met films, series, muziek en andere inhoud.

Wat is Streamen – Streaming is in populariteit gestegen in de afgelopen jaren, mede dankzij de groeiende populariteit van smartphones en tablets. Hierdoor is het gemakkelijker dan ooit om onderweg naar je favoriete inhoud te kijken of te luisteren.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan streaming. Zo kan de kwaliteit van de inhoud afhankelijk zijn van de kwaliteit van je internetverbinding. Bovendien kan het gebruik van streamingdiensten leiden tot hogere internetkosten, vooral als je vaak onderweg bent en geen onbeperkt data-abonnement hebt.

In ieder geval, streaming is een handige manier om toegang te krijgen tot een grote hoeveelheid inhoud zonder deze eerst te moeten downloaden. Dit maakt het een populaire keuze onder veel mensen.

Hoe werkt het technisch? – Wat is Streamen

Streaming werkt technisch gezien door het versturen van kleine stukjes van de inhoud (zoals video- of audiobestanden) via internet naar het apparaat van de gebruiker. Dit wordt ook wel ‘bufferen’ genoemd. Deze stukjes worden continu verstuurd terwijl de gebruiker de inhoud bekijkt of beluistert, waardoor er geen grote bestanden hoeven te worden gedownload.

De technologie die hierachter zit, wordt ‘streaming protocol’ genoemd. Er zijn verschillende soorten streamingprotocollen, zoals HTTP Live Streaming (HLS) en Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH). Deze protocollen zorgen ervoor dat de inhoud efficiënt naar het apparaat van de gebruiker wordt gestuurd en dat de kwaliteit van de inhoud aangepast kan worden aan de internetverbinding van de gebruiker.

Een van de belangrijkste aspecten van streaming is de ‘streaming server’. Dit is een speciale server die de inhoud opvraagt en deze vervolgens naar de gebruikers verstuurt. Streaming servers zijn vaak gehost in datacenters en zijn ontworpen om grote hoeveelheden verkeer aan te kunnen.

In een streamingdienst, is er ook een CDN (Content Delivery Network) aanwezig. CDN zorgt voor de snellere aflevering van de content aan de eindgebruiker. Hierdoor wordt de inhoud sneller geladen en wordt de kwaliteit van de inhoud verbeterd.

In samenvatting, streaming werkt technisch gezien door het gebruik van speciale protocollen en servers om kleine stukjes van de inhoud efficiënt naar het apparaat van de gebruiker te versturen, terwijl de inhoud wordt bekeken of beluisterd. CDN speelt ook een belangrijke rol bij het verbeteren van de snelheid en de kwaliteit van de inhoud.

Wat kun je Streamen? – Wat is Streamen

Er zijn veel verschillende soorten inhoud die je kunt streamen, afhankelijk van de dienst waar je gebruik van maakt. Hieronder volgen enkele van de meest populaire soorten inhoud die je kunt streamen:

 • Films en series: Veel streamingdiensten bieden een grote selectie van films en series aan, variërend van recente releases tot oudere klassiekers. Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video zijn enkele voorbeelden van streamingdiensten die veel films en series aanbieden.
 • Muziek: Streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music bieden toegang tot miljoenen nummers van artiesten over de hele wereld. Je kunt luisteren naar playlists, albums of nummers van specifieke artiesten.
 • Live sport: Streamingdiensten zoals DAZN en Ziggo Sport Totaal bieden live streams van sportwedstrijden, zoals voetbal, honkbal, basketbal en veel meer.
 • Nieuws: Veel nieuwszenders, zoals CNN en NOS, bieden live streams van hun programma’s aan, zodat je op de hoogte kunt blijven van het laatste nieuws en gebeurtenissen over de hele wereld.
 • Educatie: Er zijn ook streamingdiensten die zich richten op educatie, zoals Coursera en Udemy, waar je online cursussen kunt volgen over een breed scala aan onderwerpen.
 • Gaming: Streamingdiensten zoals Google Stadia en Microsoft Xcloud zijn gericht op gaming en bieden je de mogelijkheid om games te streamen op je apparaat zonder dat je de games hoeft te downloaden.

Er zijn nog veel meer soorten inhoud beschikbaar op streamingdiensten, dus er is voor iedereen wel iets te vinden. Of je nu geïnteresseerd bent in entertainment, sport, educatie of iets anders, er is een streamingdienst die aan jouw wensen voldoet.

Wat zijn de grote Streamers? – Wat is Streamen

Er zijn veel streamingdiensten beschikbaar, maar sommige zijn groter dan andere. Hieronder volgen enkele van de grootste streamingdiensten ter wereld:

 • Netflix: Netflix is waarschijnlijk de grootste streamingdienst ter wereld. Het biedt toegang tot een grote bibliotheek met films, series, documentaires en andere inhoud. Netflix is beschikbaar in meer dan 190 landen en heeft miljoenen abonnees.
 • YouTube: YouTube is een andere grote streamingdienst die vooral gericht is op video’s. Het biedt een breed scala aan inhoud, waaronder muziekvideo’s, documentaires, educatieve video’s en meer. YouTube is gratis te gebruiken, maar er is ook een betaalde versie beschikbaar met extra functies.
 • Spotify: Spotify is een van de grootste muziekstreamingdiensten ter wereld. Het biedt toegang tot miljoenen nummers van artiesten over de hele wereld. Spotify is beschikbaar in meer dan 80 landen en heeft miljoenen abonnees.
 • Amazon Prime Video: Amazon Prime Video is de streamingdienst van Amazon. Het biedt toegang tot een grote bibliotheek met films, series, documentaires en andere inhoud. Amazon Prime Video is beschikbaar voor abonnees van Amazon Prime.
 • Disney+: Disney+ is een recente streamingdienst van Disney. Het biedt toegang tot een grote bibliotheek met films, series, documentaires en andere inhoud van Disney, waaronder Star Wars, Marvel en National Geographic.
 • Apple TV+: Apple TV+ is de streamingdienst van Apple. Het biedt originele inhoud, zoals series en films, voor abonnees.

Deze streamingdiensten zijn slechts een selectie van de grootste streamingdiensten die er bestaan. Er zijn nog veel meer streamingdiensten beschikbaar, zoals Hulu, Peacock, HBO Max en meer. Elk heeft zijn eigen unieke inhoud en abonnementsvoorwaarden, dus het is belangrijk om te kijken welke het beste bij jou past.